top of page

Rakkautta arjessa


Rakkaus on läsnä jokaisessa päivässämme antaen arkeen merkitystä. Rakkaus on koko ajan olemassa, odottamassa huomaamista voidakseen täyttää hetkiä, katseita, hymyjä, huomaavaisia eleitä ja ajatuksia. Rakkaus on mukana kaikessa antamisessa ja saamisessa. Rakkautta on kaikkialla ja jokaisen ulottuvilla, vain huomaamisen päässä.

Miksi rakkaus on sitten niin helppo ohittaa ja jättää huomiotta? Miksi on joskus helpompaa hypätä kriittisyyteen, arvostella kanssaihmisiä ja kiukutella siitä, miten kaikki menee taas ihan päin seiniä? Miksi valitsemme nähdä arjen harmaana ja raskaana, ihmiset ympärillämme tympeinä ja kiireisinä ja miksi keskitymme suorittamiseen ja vaatimiseen? Miksi mieluummin välillä nirhaisemme toista ikävillä lausahduksilla sen sijaan, että valitsisimme nähdä hänessä hänen ainutlaatuisuutensa ja hienot ominaisuutensa?

Ehkäpä on jotenkin helpompaa hypätä valmiiksi liikkeellä olevaan junaan itse sen kummemmin miettimättä ja menoa kyseenalaistamatta. Ehkä on helpompaa toimia kuten muutkin, tehdä velvollisuutensa, toimia yleisesti hyväksytyllä tavalla eikä kyseenalaistaa mitään kulttuuristamme kumpuavia arvoja ja asenteita. Ehkä on helpompaa moittia muidenkin moittiessa, vastata vain jos kysytään, pitää itsensä kiireisenä ja toimeliaana ollakseen kunnollisen tunnollinen. Lisäksi voi pitää yleisesti hyväksyttynä valittaa miten aina on niin vähän aikaa ihmissuhteille, harrastuksille tai millekään mukavalle. Negatiivisuuteen taitaa olla helpompaa vaipua kuin ottaa vastuu itsestä ja omasta toiminnasta. Vastuullinen valitsee rakkauden. Vastuullinen haastaa itseään hieman ja antaa rakkauden voiman tulla arkeensa. Lempeä itsen havainnointi näyttää kyllä jokaiselle terveelle ihmiselle ne kohdat, joissa tulee lipsahdeltua pois rakkauden kelkasta ja nyrjähdettyä kielteisyyteen. Kielteisyys syntyy peloista ja epävarmuudesta. Sellaisten voimien kanssako mieluummin toimisimme? Vaihtoehto on aina olemassa ja aina läsnä. Arjen keskellä rakkaus on oman valinnan takana.

Mitäpä jos valitsisimme yhä useammin rakkaudellisen tavan elää ja olla? Mitä olisit valmis itsestäsi antamaan? Mitä olisit valmis vastaanottamaan? Mitä rakkaudellinen arki edellyttäisi ja olisiko se sittenkään niin suuri ponnistus?

Toisten ihmisten valintoihin emme voi vaikuttaa, vain omiimme voimme. Voimme muovata viestimme helpommaksi toisen vastaanottaa eli antaa toisille mahdollisuuden ymmärtää viestimme. Voimme valita hymyillä vastaantuleville, avata oven, vastata ystävällisellä äänensävyllä, tervehtiä ja sanoa toisille jotain kaunista. Vastaamme itse omasta energiastamme, vastaamme itse siitä millaista viestiä itsestämme lähetämme toisten ihmisten suuntaan. Jokaisessa kohtaamisessa voimme valita olla läsnä rakkaudellisesta tilasta käsin. Voimme jokaisessa hetkessä viestiä toisille hyväksyvämme heidät ja kunnioittavamme heitä. Ihmiset ymmärtävät tällaiset viestit ilman sanojakin. Kokeile vaikka! Rakkaudellinen toiminta lataa kaikkia, myös sitä, joka valitsee väsymyksenkin keskellä kiinnittyä rakkauteen. Rakkaus on voimaa. Jokainen osaa luonnostaan rakastaa ja pystyy oppimaan rakkaudesta lisää.

Rakkaus on juhlallinen ja ylevä voima. Rakkautta on kaiketi juuri siksi läsnä elämän huippukohdissa, rituaaleissa, juhlapuheissa ja erikoispäivien yksityiskohdissa. Arki ja pienet teot lienevät kuitenkin tärkeimpiä rakkauden tekoja. Sanat ovat pelkkiä sanoja kunnes ne pääsevät todentumaan toiminnan kautta. Rakkaus puhuu tekojen välityksellä. Arkinen rakkaus on lopulta sitä kaikkein voimakkainta. Se versoo harmaassakin päivässä ja tiukimmassakin tilanteessa. Todellinen rakkaus on hetkahda pienistä kolhuista, eivätkä sitä suuretkaan mullistukset mihinkään sammuta. Rakkautesi on juuri niin kestävää kuin sinä olet. Oman itsen haastaminen itsetuntemuksen tiellä kannattaa, sillä samalla jalostat koko ajan kykyäsi arkiseen rakkauteen, siihen elämän hienoon taikavoimaan. Rakastamista voi opetella ja oppia. Rakkaus on hyvä opettaja, sillä sen perusolemuksessa on jo kaikki tieto valmiina. Rakastaminen kysyy rohkeutta ja samalla auttaa vapautumaan peloista. Rakkaus ei odota eikä vaadi mitään. Sille riittää rakkaus.

Rakkaus arkisessa päivässä

Aito rakkaus sallii toisen olla se kuka on. Aito rakkaus laittaa peliin oman aidon itsensä. Oma itse on parasta mitä sinulla on toiselle antaa. Avoimuus ja rehellisyys

ovat rakkautta. Selkeys ja suoruus kysyy rohkeutta, mutta sekin on rakkaudellista viestintää: "Arvostan sinua niin paljon, että haluan puhua sinulle oman totuuteni."

Rakkaus haastaa itseä kehittymään, sillä se on paljaan rehellinen. Rakkaudessa on totuus. Rakkaus ei valehtele.

Rakkaus on elämän voima, ehtymätön ja kasvava. Rakkautta riittää äärettömiin ja sitä todella kannattaa tuhlata! Rakastamisiin!

bottom of page