top of page

Askeleita rakkauteen

"Rakkaus on syvä kiintymyksen tunne johonkin, useimmiten toiseen henkilöön", kertoo Wikipedia.

Kirjan Kestävä parisuhde kirjoittaja ja rakkautta paljon tutkinut kasvatuspsykologian professori Kaarina Määttä puolestaan sanoo: "Rakkaus on arvoituksellinen. Se on kokonaisvaltainen, mutkikas ilmiö, joka vaihtelee yksilö- ja tilannekohtaisesti. Tiedepiireissä mietitään myös paljon, voiko rakkautta edes tutkia, kun sitä ei voi määritellä."

Rakkauden voiman ilmentyminen elämässä on monikirjoista. Rakkaudessa on valtavasti erilaisia sävyjä ja siitä voi ammentaa loputtomiin rakastaen ihmisiä, eläimiä, isänmaata, luontoa, rauhaa, teekupposta tai omia arkisia valintojaan. Aito rakkaus saa ihmiset haluamaan hyvien asioiden tekemistä itselleen ja muille. Rakkaus ohjaa luonnostaan toimimaan oikein ja se onkin siinä asiassa mitä mainioin ajuri.


Rakkauden ensimmäisiä askeleita on huomata ja tunnistaa se. Jossain vaiheessa tuota prosessia teemme tiedostamattamme tai tiedostaen valintaa annammeko rakkauden tuntua ja vaikuttaa meissä. Siitä on vielä askel toiminnan tasoon; valitsemmeko tehdä asioita, joihin rakkaus meitä ohjaa. Rakkauden voiman piiriin astutaan ihmiselämässä tekojen kautta.

Useamminkin voisi huomioida kuinka paljon rakkaus voi toimintaamme vaikuttaa arkisissakin asioissa, kunhan vain sille antaudumme. Rakkaus tuuppailee meitä huolehtimaan jälkikasvusta, auttamaan ystävää tai tuntematonta hädässä, tekemään valintoja maapallolle hyväksi olevia asioita, ravitsemaan kehoamme terveellisesti – ylipäätään toimimaan rakkaudellisten arvojen mukaisesti.

Rakkaus kulkee aina mukana, mutta välillä sen kohtaaminen ja tunnistaminen voi olla tavattoman haastavaa. Miksi näin on? Rakkaus itsessään kun on niin selkeä ja aina tavoitettavissa oleva voima. Myös rakkauden päämäärä on selkeä: saada hyvää aikaan ja levittää rakkautta.


Toimiakseen rakkauden voima kysyy valintaa toimia sen mukaisesti. Tekojen toteuttaminen puolestaan kysyy avoimuutta ja itsen likoon laittamista. Pyyteettömän rakkauden edessä jokainen meistä on paljas ja rehellisin versio itsestään. Rakkauden vaaliminen edellyttää syvää sitoutumista ja antautumista.. Toisinaan rakkauden valinta kysyy epämukavuuden tunteiden sietämistä, syvällä itsessä olevien mallien muovaamista ja vahvaa itsensä ohjaamista. Rakkauden voimalle on turvallista antautua, sillä aidon rakkauden äärellä emme koskaan kadota itseämme. Aito rakkaus vahvistaa myös persoonaa ja tuo sisäisiä arvojamme, yhteyttä maailmankaikkeuteen ja sitoutumista tekoihin askel askeleelta lähemmäs toisiaan. Tapahtuu rakkauden vahvempaa synkronoitumista arkeen ja rakkaudellisen persoonan luonnollista muovautumista.


Rakkauden äärellä meillä jokaisella on mahdollisuus turvallisesti kohdata myös kaikkein kammottavimmat pelot ja möröt. Niiden kohtaamisen ja niistä vaiheittain ulos kasvamisen kautta kulkee tie vapautumiseen ja samalla koko ajan syvemmin aidon rakkauden yhteyteen.


Saamme niin valitessamme elää koko elämämme ottaen askeleita rakkauden maailmassa. Aika, antautuminen ja valinnat toimia rakkaudellisesti avaavat rakkauden olemusta yhä lisää, askel askeleelta.Rakkaus - älä milloinkaan jätä minua
vai
Minä – älä koskaan jätä rakkautta


bottom of page